Промотeри на мирот и помирувањето,,

,,Младите на Србија,Босна и Херцеговина и Северна Македонија,,

Велика Плана 05.02.2020-12.02.2020

Во овој период 8 ученици од СОУ ,,Коста Сусинов,, Радовиш со  професорката Наташа Спасевска учествуваа на проектот размена на младите наречен ,,Младите на Србија,Босна и Херцеговина и Северна Македонија,, кој се одржа во Велика Плана ,Србија.

Топло пречекани од домаќините и сместени во удобен хотел во центарот на градот х.Вир, на првиот ден се запознаа со останатите учесници во проектот од Србија и Босна и Херцеговина, како и со програмата  на овој проект.

Вториот ден следуваа повеќе работилници и тоа,,Сите наши идентитети,, ,,Што е тоа интеркултурност,, ,,Интеркултурна комуникација и интеркултурна осетливост,, ,,Слични различни-за културните норми и нивното влијание,,

Третиот ден се одржаа работилниците,, Човечките потреби и човечките права,, ,,Однос моќ-опсесија,, Моќ и дискриминација-наша реалност,, форум,,Што би направил ти?

Четвртиот ден се одржаа работилниците ,,Насилството и видовите насилство,, ,,Родово засновано насилство-приказна за Алма,, форум,, ,,Циклус насилства,, Придвижи се и делувај,,

Петтиот ден се одржаа работилниците ,,Конфликти и начин на комуникација,, ,,Како ги изразувам чувствата,, ,,Ненасилна комуникација,, мапирање на материјалот за перформанс.

Шестиот ден сите учесници и менторите го посетија Белград и позначајните знаменитости во Белград.

На седмиот ден се изведуваше уличниот перформанс во центарот на градот на кој се пуштија балони во знак на мирот во светот. После изведбата се посети Етно село и околината на Велика Плана, а на крај на денот следуваше работилницата Нашата одговорност во заедницата и Рефлексија и усмена евалуација на сите работилници.

 На работилниците имавме професионален лиценциран предавач  Демир Мекиќ кој успеа успешно да ги претстави темите да ги разработи но  и да ги вклучи сите активно да учествуваме во самото изнаоѓање и решавање на проблемите од кои на крај се извлекуваа заклучоци. Сите работилници беа интересни но и поучни бидејки се разработуваа теми кои се однесуваат на младите луѓе без оглед од која република или религија се-проблемите со кои секојдневно се соочуваат сите.   Различните јазици не претставуваа никаква бариера за дружбата и разбирањето меѓу учесниците во проектот.  “Како ученици досега мислевме дека само училиштето е место каде најдобро можеме да се едуцираме и да ги прошируваме нашите знаења и да учиме нови вештини. После учеството во овој проект откривме дека училиштата се само учебници и решавање задачи. Ова е едно големо искуство од кое излеговме подготвени за различни животни предизвици. Пред се тоа се ситуации со кои се соочуваме во реалниот живот и имавме прилика да ги погледнеме од друга страна,поблиску и разјаснети  и сметам дека тоа ќе помогне полесно да се соочиме со нив во секојдневнието. Восхитени сме од фактот дека преку неформално образование ги проширивме знаењата и сега знаеме како да се справиме со дадени проблеми. Освен од Македонија, другите учесници од проектот потекнуваа од балкански земји и самото тоа потврди дека ситуацијата во трите земји е, ако не целосно иста, тогаш доста слична во однос на стериотипи и дискриминации во секоја сфера од човечкиот живот, статусот на младите во општеството и на одредени поединечни групи и колку тие имаат потреба да бидат слушнати но самите ‘владеачи’ се глуви за да ги слушнат. Младите луѓе имаат потреба некој да ги слушне и разбере.”

Еве што рекоа ,,Младите од Северна Македонија како промотери за мирот и помирувањето” за проектот во Велика Плана 05.02.2020-12.02.2020

Дарко Павиќевиќ-Беше забавно и постојано активно, малку се заморивме, но вредеше. Научивме многу и стекнавме неколку неочекувани искуства што можеме да ги примениме во нашите животи во контакт со пријатели и врсници. Ќе останам во комуникација со некои пријатели со кои дојдов овде, со задоволство ќе се сетам на некои и би сакал повторно да ги видам.

Евгенија Јашкова- Искрено сум задоволена што сум тука со врсници од Босна и Србија. Бев збогатена со ново знаење и убаво се дружев со соучениците. Јас би сакала да се сретнам повторно во еден сличен проект. Особено сум задоволен што научив некои интересни работи тука и да стекнам знаење што ќе ми користи во подоцнежниот живот.

Николче Евтимов– За нас е малку тешко да заминеме утре, на необичен и необичен начин сите сме се дружеле, шириме љубов и позитивно. Работилниците беа многу едукативни и интересни, но покрај тоа што научивме нешто ново, се стекнавме со пријателства кои секогаш ќе отворат врата за нови состаноци кога ќе одиме во Босна или Србија. Ќе имаме некој со кој ќе се видиме и дружиме. Мислам дека пријателството, покрај образованието, е една од најважните работи што ги стекнавме овде.

Елена Митева– Ќе биде тешко за нас да се разделеме утре, но се надевам дека пријателството ќе трае и дека ќе сакаме да се слушнеме ако има можности и да се видиме.

Илија Димитриев и Иван Евтимов –  Луѓето се гостопримливи, добро сме сместени, правиме забави и се забавуваме. Уживаме заедно. Беше навистина убаво, забавно и корисно. Научивме толеранција и животни вредности засновани на примери од животот.

Надица Накова– Не се надевав на ова. Кога за прв пат ја видов групата , мислев дека се непријателски, незаинтересирани за дружење со нови пријатели, а сега кога се разделуваме, чувствувам дека сме се здружиле како семејство.

Анастасија Пулева– Драго ми е што сум дел од овој настан и многу ќе ми биде жал кога ќе заминеме. Сите се дружеубиви, никој не прави дискриминација, тие се добри луѓе околу мене.

Превод »